Lähtiessäsi matkalle pakkaa mukaan myös ”digimatkatavarat”

31.10.2023

Kun lähdet matkalle, on hyvä käydä läpi myös tarvittavat digitaaliset ”matkatavarat”. Niiden määrä ja sisältö luonnollisesti vaihtelee sekä matkan keston, kohdemaiden ja luonteen mukaan.

Tässä käydään muistilistan tapaan läpi erilaisia asioita, joita ennen matkaa ja sen aikana voidaan digitaalisesti hoitaa. (Kuvat on luotu Bing Image Creator -tekoälyn avulla.)


1. Matkan suunnittelu

Erilaiset sähköiset matkaoppaat kuten esimerkiksi TripAdvisor , Lonely Planet Guides ja Culture Trip antavat ideoita ja hyvää taustatietoa matkakohteista. Myös kohteen kaupunkikorttisovellus kannattaa hankkia etukäteen. Niitä löytyy useimpien matkailukaupunkien turisti-infosivustoilta, mutta on myös useita maita ja kohteita kattavia sovelluksia, kuten Go City.

Bing Image Creatorin luomassa kuvituskuvassa henkilö tutkii paperikarttaa. Auki olevalla läppärin näytöllä maailman kartta ja pöydällä matkailijan välineitä kamerasta kompassiin ja panamahattuun.

2. Matkaan liittyvät varaukset

Hotellien ja muiden majoitusten sekä lentolippujen varaukset (esim. Booking.com, AirBnB, eri maiden ja kaupunkien juna- ja muut julkisen liikenteen liput, esimerkiksi Deutsche Bahn) on kätevä tehdä verkossa tai mobiilisovelluksilla.

Bing Image Creatorin luomassa piirroskuvassa iäkäs naishenklö asioi receptionissa. Häntä palvelee nuori, ystävällisen näköinen vastaanottovirkailija.

3. Sähköiset matkustusasiakirjat

Matkaan liittyvät tärkeät dokumentit (lentoliput, valokuvat passista ym.) on hyvä pitää tallennettuina sähköisessä muodossa omalle laitteelle ja myös pilvipalveluun, lähtöselvitykset voi hoitaa ennakkoon sähköisesti esim. Finnairin appilla.

Bing Image Creatorin luomassa piirroksessa aurinkolasit, pokkarikamera, älykännykkä, lippuja qr-koodeineen, kyniä ja ehkä matkamuistoksi saatu lentokoneen pienoismalli

4. Sähköposti ja viestintä

Varmista, että sähköpostisi ja viestisovelluksesi ovat toiminnassa. Voit käyttää myös sähköpostin automaattista poissaoloviestiä.

Asenna tarvittaessa viestisovelluksia, kuten WhatsApp, Skype tai Signal, jotta voit pitää yhteyttä kotiin ilman kalliita puhelinkuluja.

Bing Image Creatorin luomassa kuvassa valkohiuksinen ja -partainen mies hoitaa viestintää läppärillä ja kännykällä. Kirjeet ja tulosteet siististi pöydällä, tunnelma seesteinen, koska avoinna olevasta ikkunasta tulvii valoa, lintuja taivaalla ja kuumaa juomaa kupissa.

5. Karttapalvelut

Matkalla tarvitset usein monenlaisia karttapalveluja, joista monipuolisimpia ovat Google Maps, MapsMe (tarjoaa myös offline-kartat) ja Sygic Travels (sisältää myös autonvuokraus- ja hotellinvarauspalvelut).

Bing Image Creatorin luomassa piirroksessa älypuhelimen näytöllä melkoinen risteävien teiden tai metrolinjojen syherö, jossa paikannusmerkit auttavat navigoimaan.

6. Pilvipalvelut,varmuuskopioinnit

Varmuuskopioi tärkeät tiedostot ja dokumentit ennen matkaa, pilvipalveluista löytyy esittely Enterin Youtube-kanavalta. Matkakuvat on hyvä tallentaa pilvipalveluihin. Pilvipalveluja ovat mm. Google Drive, Google Kuvat, OneDrive, iCloud ja Dropbox.

Bing Image Creatorin "lyijykynäpiirroksessa" miehen käsissä läppäri jonka näytöltä kaaviomerkkejä pilvipalveluiden lukemattomiin aiheauesiin.

7. Pankki- ja raha-asiat:

  • Käytä mobiilipankkisovellusta ja seuraa tilisi saldoa ja tapahtumia. 
  • Talleta puhelinnumerotiedot pankki- ja luottokorttien kuolettamista varten. 
  • Aseta summakohtaiset ja aluekohtaiset nostorajat pankkikortin ja luottokortin nostoille ja ostoille. 
  • Tallenna luotto- ja pankkikorttien kuolettamisen puhelinnumerot puhelimesi yhteystietoihin.
Bing Image Creatorin lyijykynäpiirroksessa virkamies,  jolla paita, slipoveri ja solmio laskee läppärillä valuuttoja. Ilme on iloisen ja kiihkeän välimuoto. Miehen parransänki laittaa mielikuvituksen liikkeelle.

8. Valuuttamuunnin

XE Currency -valuuttalaskuri toimii ilman nettiyhteyttä, ja se on ladattavissa sekä iOS:ille että Androidille.

Bing Image Creatorin piirroksessa tyypillisiä rahoitusalan symboleja

9. Sääsovellus

Lataa sääsovellus saadaksesi päivitetyt sääennusteet matkakohteessasi. Parhaita ovat Ilmatieteen laitos, Foreca ja Norjan ilmatieteen laitos. Näistä löytyy myös mobiililaitteille asennettavat sovellukset. Myös Weather.com ja AccuWeather ovat monipuolisia sääsovelluksia.

Bing Image Creatorin piirroksessa maalaillaan aurinkoista matkailusäätä.

10. Kielentulkkaus

Käytä kielentulkkaussovellusta, kuten esimerkiksi Google Translate, Duolingo tai Google Lens auttamaan kommunikoinnissa, jos et puhu paikallista kieltä.

Bing Image Creator esittää vuorovaikutustilanteen, jossa vanha mies ja nuori nainen kommunikoivat sovellusten kuvien ja tulkkauksen avulla

11. Roaming/verkkovierailut

Tarkista liittymäsi roaming-asetukset aina ennen kuin lähdet ulkomaille. Jos haluat käyttää nettiyhteyttä, soittaa tai lähettää tekstareita ulkomailla, tulee liittymälläsi olla ulkomaan käyttö sallittuna. Kun matkustat ulkomaille toiseen EU-maahan, matkapuhelimen käytöstä ei tarvitse maksaa ylimääräisiä verkkovierailu- eli roamingmaksuja. Puheluista (matka- ja lankapuhelimiin), tekstiviesteistä ja datapalveluista (internet-selailu, musiikin ja videoiden suoratoisto) peritään sama hinta, jonka maksaisit kotimaassasi. Roaming (erityisesti dataroaming) voi EU:n ja ETA:n ulkopuolella olla hyvin kallista, joten tarkista hinnat palveluntarjoajalta ennen matkustamista, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Bing Image Creatorin iloisessa piirroksessa lierihattuinen turisti suunnistaa vetolaukkuineen älykännykän  tekoälyn ohjaamana

12. eSim

Uusimmista puhelimista läytyvä eSIM-ominaisuus toimii digitaalisena SIM-korttina, jolla voit aktivoida mobiililiittymän operaattorilta tilaamatta perinteistä fyysistä, muovista SIM-korttia. 

Kuvituskuvassa älylaite vauhdissa

13. Varavirtalähde ja sähköadapteri

Varavirtalähde lataa puhelimesi akun kun olet liikkeellä. Varavirtalähde, joka tunnetaan myös nimellä powerbank, on pieni laite, jonka voit ottaa mukaan puhelimen akunkeston varmistamiseksi. Se toimii aivan niin kuin seinässä oleva laturi -  kytket vain puhelimen latauskaapelilla virtalähteeseen, niin lataus alkaa.

Matka-adapteri on lähes tulkoon välttämätön apuväline kaikille matkailijoille. Matkan kohteesta riippuen pistorasian ja pistokkeen tyyppi sekä verkkovirran jännite voivat vaihdella merkittävästi. Matkakohteeseen onkin hyvä tutustua etukäteen ja hankkia tarvittava adapteri jo kotimaassa. Näin turvaat sähkölaitteidesi toiminnan ympäri maailman. Harkinnan mukaan saattaa olla hyvä ottaa mukaan varapuhelin tai tabletti.

Bing Image Creatorin tekemä "lyijykynäpiirros" varavirtalähteestä, laturista ja adapterista.

14. Tietoturva

Päivitä kaikki laitteet ja sovellukset ennen matkaa. 

Täältä löydät Enterin⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ suositukset tietoturvaa koskien eri laiteympäristöille.

Tietoturvan symboli

15. Laitteen kuorman rajoittaminen

Vältä lataamasta liian monta sovellusta ja tiedostoa matkapuhelimeesi, jotta se toimii sujuvasti etkä kuluta liikaa dataa.

Värikkääässä piirroksessa varoitus lukemattomien sovellusten aiheuttamasta kuormituksesta. Neuvotaan napsimaan appeja pois käytöstä.

16. Matkustusilmoitus

Ainakin jos matkustat vähänkin ”eksoottisempiin” maihin tai tai kriisialueille, kannattaa ehdottomasti tehdä Ulkoasiainministeriön sivuilla matkustusilmoitus.

Hyvä on myös tallentaa puhelimen yhteystietoihin kohdemaan Suomen suurlähetystön tai konsulaatin puhelinnumero.

Matkailijan kädet näppäimistöllä tekemässä matkustusilmoitusta.

Hyvää matkaa!

Teksti ja kuvituksen tehtävänannot tekoälylle: Matti Pihkala

Kyllä on matkailu muuttunut parin vuosikymmenen aikana! 

Millaisia kokemuksia Sinulla on digin hyödyntämisestä maailmalla? Mitä lisäisit tähän listaan? Mitä sovelluksia olet Sinä olet käyttänyt tai mikä olisi ollut tarpeen? 

Piirroskuvassa vanhahko turistipariskunta hymyilee iloisesti. Syytä onkin sillä aurinko paistaa, lentokone nousussa, taustalla Eiffel-torni ja Pisan kalteva torni. Hyvää matkaa heille!