Monen sortin digiopastukset - lähiopastuksissakin on eroja

16.10.2023

Enter toimii Uudellamaalla 18 kunnan alueella. Voisi kuvitella, että senioreiden opastaminen digiasioissa olisi samanlaista riippumatta siitä, missä opastaa. Joiltain osin olosuhteet kuitenkin eroavat toisistaan ja opastus voi olla opastajalle hyvinkin erilainen kokemus riippuen siitä, miten ja missä se toteutetaan. 

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Tässä jutussa pohditaan vapaaehtoisen opastajan näkökulmaa kuvitteellisissa opastustarinoissa.

Piiroskuvassa kaksi senioria istuu vierekkäin kannettavan tietokoneen ääressä. Toisella on Enterin opastajien oranssi kaulanauha kaulassaan.
Piirros: Päivi Savolainen

Digiopastaminen 

paikan ainoana opastajana

Jaakko odottaa opastettavaa kirjastolla. Tuolta hän jo saapuukin ja he käyvät rauhassa istumaan opastustilan pöydän ääreen. Kirjastolla on hiljaista ja seinäkello raksuttaa, kun Jaakko ja opastettava keskittyvät harjoittelemaan opastettavan tietokoneen päivittämistä. 

  • Enterillä on paljon opastuspaikkoja, joissa käy ainoastaan yksi opastaja opastamassa. Yksin toimiessa voi rauhassa keskittyä opastettavaan, kun ei ole toisia opastuspareja paikalla.
     

…tai porukassa

Opastajat Matti ja Maija tulevat samalla ovenavauksella sisään opastuspaikkaansa ja huomaavat, että täällähän muut ovat jo hommissa. Tuolla näkyy Aino opastamassa, tuolla Mauno. Eeva on auttamassa Maunoa jossakin Facebookin käyttöön liittyvässä asiassa.

  • Monessa opastuspaikassa paikalla on muitakin opastajia, jotka tekevät samaan aikaan omia opastuksiaan. Toisilta opastajilta on helppo kysyä neuvoa itselle vieraiden aiheiden ja laitteiden kanssa. Usein vaihdetaan myös muita kuulumisia opastusten jälkeen.
Piirroskuvassa tietokoneen ruudulla on ajanvarauksia opastuksiin.
Piirros: Päivi Savolainen

Ajanvarauksella

Jaakolla on opastus tulossa taas seuraavalla viikolla. Loppuviikosta hän huomaa sähköisestä ajanvarauskalenterista, että ensi viikolle on jo nyt merkitty kaksi varausta. Toisessa lukee laitteena “iPhone” ja opastusaiheena “Puhelimen taustakuvan vaihtaminen”. Aihe ei ole hänelle tuttu ennestään, joten hän etsii lisätietoa etukäteen opastusta varten. Toisen varauksen yhteyteen on kirjattu laitteeksi “Tietokone” ja aiheeksi “Perusasioita”, joten tämän opastuksen aihe selviää vasta paikan päällä.

  • Suurin osa Enterin opastuksista tehdään ajanvarauksella. Parhaassa tapauksessa opastaja saa ennakkotietoa opastettavasta laitteesta ja opastusaiheesta, jolloin hän voi tutustua aiheeseen etukäteen. Jos opastusaikoja ei varata, opastaja ei mene paikalle. 

…tai ilman ajanvarausta

Matti, Maija, Aino, Mauno ja Eeva ovat opastuspaikassa, jossa ei ole ajanvarausta. He istuvat opastusajan alkaessa tähyillen, onkohan ketään tulossa. Hetken päästä saapuukin useita opastettavia, mutta kaikilla on niin lyhyt asia, että loppuaika jää vapaaksi. Opastajat istuvat juttelemassa ChatGPT-kokeiluistaan, kunnes huomaavat, että varsinainen opastusaika onkin jo päättynyt.

  • Paikoissa, joissa ei ole ajanvarausta, opastusaihetta ei tiedä etukäteen ja yksittäisten opastusten kesto vaihtelee ajanvarauspaikkoja enemmän. Vasta opastuspaikalla selviää, tuleeko paikalle väkeä vai käykö niin, ettei ketään tulekaan. Tällöin ajan voi käyttää vaikkapa toinen toistaan opastaen ja toisiltaan oppien.

Pienellä paikkakunnalla

Seuraavan viikon opastuksen jälkeen Jaakko tarkistaa taas ajanvarauskalenterin ja huomaa, että kalenterissa on jälleen kaksi varausta hänelle ensi kerralle. Lisäksi toinen ajan varanneista sattuu olemaan Jaakon vanha opettaja Aune ja toinen naapurustossa asuva Pekka. Tämä ei sinänsä yllätä Jaakkoa, sillä opastuksissa törmää aina silloin tällöin tuttaviin. Hauska nähdä ihmisiä näissäkin merkeissä!

  • Pienillä paikkakunnilla opastuspaikan ovesta saattaa monesti kävellä sisään ennestään tuttu opastettava. Osa opastajista houkuttelee tuttaviaan mukaan opastamaankin :)

…tai isossa kaupungissa

Matilla, Maijalla, Ainolla, Maunolla ja Eevalla käy opastettavina yleensä heille vieraita henkilöitä. Tosin osasta on tullut tuttuja sitä kautta, että he ovat käyneet opastettavana useita kertoja. 


Ja silti:

Jaakko osallistuu Enterin opastajien etänä pidettävään kuukausitapaamiseen. Linjoilla ovat myös Matti, Maija, Aino, Mauno ja Eeva. Jutellaan opastuskauden tunnelmista. Maija kertoo kuinka päällimmäisenä tunteena on hyvä mieli siitä, että opastuksissa on oppinut itsekin paljon uutta ja pystynyt auttamaan muita ihmisiä. “Juurikin niin” - toteaa Jaakko. 


Opastajien nimet ovat keksittyjä ja tilanteet ovat kuvitteellisia.

Teksti ja kuvat: Päivi Savolainen, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Enter ry