Sonja är Enters nya svenskspråkiga koordinator

19.3.2024

Hej!

Jag heter Sonja Bäckman och bor i Ekenäs tillsammans med min sambo och två döttrar. Jag började i mars 2024 som Enters koordinator för de tvåspråkiga orterna i Nyland. Jag ser fram emot att besöka de olika områdena och lära känna handledare och andra som jag kommer att samarbeta med i fortsättningen.

Jag har ungefär 20 års erfarenhet av museijobb eftersom jag började sommarjobba på Degerby Igor museet i Ingå som 14-åring. Jag är utbildad filosofie magister från Åbo Akademi och Åbo var en underbar studiestad som jag fortfarande gärna besöker. Efter studierna jobbade jag som projektkoordinator i Degerby i ett år och efter det blev jag mammaledig för första gången. Efter mammaledigheten började jag jobba på Hangö Frontmuseum. Jag har alltid haft ett stort intresse för lokalhistoria och därför känner jag också bra till Västnylands närhistoria.

Hela området har genom åren blivit mycket bekant för mig i och med att jag bott i Degerby (Ingå) i 18 år, ett år i Karis då jag studerade vid Västra Nylands folkhögskola, gått i högstadiet, gymnasiet och bilskolan i Virkby/Lojo, utbildat mig till Porkala guide på området Kyrkslätt/Sjundeå/Degerby, bott i Ekenäs nu i 10 år och jobbat åtta år i Hangö. I Östnyland har jag några vänner och bekanta och jag ser fram emot att lära känna den delen av Nyland ännu bättre.

Fritiden tillbringar jag till största del tillsammans med familjen och barnens hobbyn som för mig bland annat till friidrottstävlingar i Helsingfors och skidtävlingar i Esbo. Tillsammans med familjen åker vi också ofta på utfärder och utforskar nya platser. Den enda helt egna hobbyn som jag har just nu har tid för är körsång i blandade kören Cajorna. När jag sjunger måste jag koncentrera mig just på det och får glömma alla bekymmer och sorger. Gemenskapen mellan flera olika generationer i kören är fantastisk!

Odotan innolla tulevaa ja olen hyvin innokas oppimaan uutta työssäni yhdessä mahtavien kollegoideni kanssa. Tunnen jo vahvasti olevani osa uutta tiimiä ja odotan yhteistyön tästä vielä syventyvän.

Mielenkiinnolla odotan myös tapaamisia sekä vapaaehtoisten opastajien että jäsenten kanssa ja keskusteluita heidän kanssaan.

Tästä tulee mahtava matka!


Sonja Bäckman

Koordinator för frivilligverksamheten/ vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
+ föreningens svenskspråkiga verksamhet