Ikinörtin saavutettavuusseloste

Laadittu 26.7.2021

Tämä saavutettavuusseloste koskee ENTER ry:n Ikinörtti-blogia, jota on julkaistu 19.11.2012 lähtien.  Juttuja on kertynyt selosteen laatimisajankohtaan mennessä kaikkiaan 357. Blogi-tekstejä ovat tuottaneet kymmenet kirjoittajat ja suuri osa niistä on laadittu ennen direktiivin voimaan tulemista.

Blogia julkaistaan Googlen Blogger-alustalla. Blogin saavutettavuutta on arvioitu itse käyttäen apuna ”WAVE web accessibility evaluation tool” -työkalua. 

Saavutettavuuden puutteita

  • Kaikki jutut ovat luettavissa alkuperäisessä muodossaan, mutta 21.8.2019 jälkeen julkaistut sisällöt on päivitetty saavutettaviksi. Tätä ennen julkaistujen juttujen kuvissa ei ole tekstivastinetta tai vaihtoehtoista tekstiä.
  • Kaikki linkit avautuvat uuteen ikkunaan, mikä on yleensä ikäihmisille käytettävämpi tapa, mutta huono vaihtoehto ruudunlukuohjelman käyttäjille.
  • Videoupotuksissa ei ole tekstitystä.
  • Blogissa on linkkejä pdf-tiedostoihin, jotka eivät ole saavutettavia.

Googlen Blogger-alusta ja sen kolmannen osapuolen työkalut (widgetit ja gadgetit) eivät mahdollista blogin asetusten muokkaamista täysin saavutettavaksi. Tämän vuoksi Ikinörtti-blogin rakenteessa on saavutettavuusongelmia, joiden korjaaminen onnistuu vasta kun Blogger-alustan saavutettavuutta kehitetään.