Enterin vinkit huijauksia vastaan

16.6.2023

Huijaukset kehittyvät koko ajan ja käännösohjelmien parantuessa meitä ei enää suojaa niin paljon edes suomen kieli.

Tässä jutussa Enterin kootut parhaat vinkit siihen, ettei joutuisi huijatuksi. 

  • Kun saat jonkin viestin (oli se sitten sähköposti, tekstiviesti, WhatsApp-viesti tai Messenger-viesti) niin ajattele sen olevan huijaus siihen asti, kunnes pystyt todistamaan itsellesi toisin.
     
    Tällainen "epäile kaikkea" -asenne kuulostaa äkkiseltään todella tylsältä lähtökohdalta elämään digimaailmassa, mutta kun sen ottaa tavaksi niin lopulta siitä alkaa pitämään. Ai miksi? Koska se suojaa itseä ja siitä olosta tulee hyvä mieli. 
    ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
  • Älä tee mitään kiireessä - monet huijaukset perustuvat siihen, että huijauksen kohteelle pyritään tekemään sellainen tunne, että on toimittava nopeasti.  

  • Pankit eivät koskaan lähetä viestejä, joissa olisi linkki verkkopankkiin kirjautumiseen. 

  • Mihinkään kirjautumista vaativalle nettisivulle ei kannata mennä hakukoneen hakutulosten kautta, vaan kirjoittaa osoitekenttään suoraan palvelun osoitteen esimerkiksi www.danskebank.fi. Mikäli käyt samalla sivulla usein, niin osoite kannattaa tallentaa kirjanmerkiksi.

  • Omien tietojen antamista kannattaa aina kyseenalaistaa. Myös Enterissä on näkynyt taas tänä keväänä erittäin paljon tapauksia, joissa ihmiset ovat antaneet puhelinnumeronsa tuttavalleen, joka on kysellyt sitä Messenger-viestillä. 

    Oikeasti kyseessä on "tuttava" eli huijari joka on saanut tuttavan Facebook-tilin haltuunsa ja käyttää sitä hyväkseen. Kaikkia tuttavia kannattaakin varoittaa Messenger-huijauksesta, koska se on edelleen erittäin aktiivinen. (ks. Iltalehden uutinen asiasta 26.5.

  • Läheisimpien ihmisten kanssa olisi hyvä sopia jokin turvasanan-tyyppinen asia, joka pitäisi kertoa puhelimessa/ viestissä, mikäli joskus joutuisi aidosti pyytämään rahallista apua outoa puhelinnumeroa käyttäen vaikkapa ulkomailla ollessa. Kääntäen tällä tavoin voi aina tarkistaa sen, onko rahaa pyytävä läheinen oikeasti se joka sanoo olevansa vaiko huijari.

    Erityisen tärkeäksi tämä asia tulee lähitulevaisuudessa, kun tekoäly tulee vääjäämättä muuttamaan huijauksia entistä aidomman oloisiksi: nyt jo Amerikasta on olemassa esimerkki siitä, että lyhyt aito ääninäyte yhdistettynä tekoälyyn on huijareille rahakas mahdollisuus.

  • Suosi vahvoja salasanoja ja 2-vaiheista tunnistautumista sekä pidä laitteesi ja ohjelmat päivitettyinä.

  • Muutamia lisävinkkejä huijauksiin löydät Enterin vapaaehtoisten 18.5.2022 pitämän "Mietityttävätkö tietoturva-asiat ja huijareiden toiminta?" -tietoiskun diasarjasta.

Mitä jos tulet huijatuksi?

Huijarit ovat kekseliäitä ja hommassaan hyviä. Siksi myös huijauksiin lankeaminen on yleistä. Jos siis tulet huijatuksi, niin älä häpeile, vaan varoita muita ihmisiä ja hae keskusteluapua. 

Tärkeintä on kuitenkin se, että rahaa koskevissa huijauksissa otat mahdollisimman nopeasti yhteyttä pankkiin. 

kuvituskuva jossa varas kalastaa ongella tietoja ihmisen tietokoneelta
Kuva: Pixabay

Jutun kokosi Enterin opastajilta sekä tietoturva-asiantuntija Kimmo Rouskulta oppinsa saanut Enterin toiminnanjohtaja Juulia Andersson.

Jouduitko tietovuodon tai tietomurron kohteeksi?

Ohjeita tilanteeseesi saat vastaamalla Suomi.fi-sivun kysymyksiin: https://www.suomi.fi/oppaat/tietovuoto

(Voit myös ohittaa kysymykset. Tällöin saat kaikki ohjeet ja palvelut.)

Poliisin sivuilla tietoa erilaisista petosrikoksista: https://poliisi.fi/petosrikokset