Pukkilassa kaikki alkoi Nokiasta

23.2.2023

Digiopastus ENTER ry:n, Pukkilan kunnan ja Pukkilan seurakunnan yhteistyönä aloitettiin keväällä 2022. Itä-Uudenmaan pikkukunta pääsi aikoinaan otsikoihin kunnan tuntemattomimman ja varakkaimman asukkaan testamentin ansiosta. Onni Nurmi oli Amerikoissa vaurastuttuaan ostanut Nokian osakkeita miellyttyään hyviin kumisaappaisiin. Testamentilla on rahoitettu Hyvinvointikeskus Onnin rakentaminen ja senioreille suunnattu toiminta.

Kesällä 2022 Pukkilassa toteutettiin ikäihmisten hyvinvointikysely kaikille 428 yli 65-vuotiaalle.
Lomakkeessa kartoitettiin nyt myös digitaitoja. Postitse lähetettyyn kyselyyn vastasi 112 henkilöä.
Digitaitovastaukset noudattavat tilastokeskuksen vuosittaisen tutkimuksen tuloksia. Vastanneista verkon palveluja käyttää 20-50 % ikäryhmässä 65–74-vuotiaat.

Hyvinvointikeskus Onnin punainen rakennus kevyessä lumisateessa. Maa on miltei lumeton.
Hyvinvointikeskus Onnin talvi. Kuva: Eveliina Vilkas

Hyvinvointikeskus Onnissa noin kerran kuussa järjestettyyn digiopastukseen hakeutui eri-ikäisiä henkilöitä erilaisine kysymyksineen. Aiheina olivat muun muassa pankki- ja terveyspalveluasioinnin perusasiat ja ylipäätään uuden laitteen käyttöönotto ja peruskäyttö. Eri laite- ja ohjelmistovalmistajien oman firman tuotteen myyntiä lisäävät tarpeettomat kikkailut tuottivat harmaita hiuksia lisää sekä opastettaville että opastajille.

Yli 70-vuotiaat eivät ehtineet nauttia Nokian uuden teknologian ihanuuksista työelämässä. Kaikki on nyt uutta ja oppiminen on haasteellista. 

Digiopastajan kokemukset vahvistavat numerot. Yli 70-vuotiaat eivät ehtineet nauttia Nokian uuden teknologian ihanuuksista työelämässä. Kaikki on nyt uutta ja oppiminen on haasteellista. Ihminen vastustaa myös luontaisesti muutosta. Kyseessä ei ole kuitenkaan vastarinta muutosta itseään kohtaan, vaan oppimisahdistuksesta. Muutos edellyttää usein uuden oppimista, ja se on pelottavaa: mitä, jos en opikaan, mitä jos minulle nauretaan, ja miten selviän sen aiheuttamasta häpeästä? Tunteet saattavat johtaa välttämiskäyttäytymiseen: selviän ilman, lapset saavat hoitaa, inhoan näitä laitteita enkä aio käyttää.

Senioreilla lisäksi kehon vanheneminen tuottaa haasteita. 

Karttakuva. Pukkila sijaitsee Itä-Uudellamaalla Uudenmaan pohjoisrajan alla.
Pukkila kartalla. Kuva: Fenn-O-maniC. Wiki Commons. CC BY-SA 3.0

Senioreilla lisäksi kehon vanheneminen tuottaa haasteita. Sormenpäiden hermot tunnistavat pintoja heikommin ja älypuhelimen nappuloita yritetään tuloksetta painaa voimalla tai nopeudella (sormenpäiden nipistely saattaisi auttaa ja kosketuskynä on hyödyllinen). Heikentynyt näkö tai kuulo eivät nekään helpota käyttöä. Mieleen painaminen hidastuu. Digimaailman termistö on kokonaan uutta ja englannin väännöksiä täynnä. Laitteiden ja verkkosivujen ohjeet ovat pääsääntöisesti kirjoitettu huonolla suomen kielellä, epätäsmällisesti, synonyymejä tarpeettomasti viljellen, pienimmillä kirjasimilla. Ohjeiden laatijaa ei ole kiinnostanut johtaako kirjoitettu ohjeteksti toivottuun toimintaan.

Enterin senioreiden toisilleen antama vertaistuki auttaa voittamaan häpeän tunteen. Koko yhteiskunnan vastuun pitäisi kuitenkin lisääntyä.

Enterin senioreiden toisilleen antama vertaistuki auttaa voittamaan häpeän tunteen. Koko yhteiskunnan vastuun pitäisi kuitenkin lisääntyä. Verkkosivujen laatijoilla on suuri vastuu edistää iäkkäimpien oikeutta käyttää verkkoon siirtyviä palveluja yhtä luottavaisesti kuin aikoinaan jonotettaessa kärsivällisesti Kansaneläkelaitoksen toimipisteissä, selattaessa puhelinluetteloita tai osoitteita kartoista etsittäessä.

Ikäihmisten tueksi pitäisi kehittää kuluttajalainsäädäntöä. Vanhusasiavaltuutettu on ehdottanut
valtakunnallista puhelinnumeroa, johon voisi ilmoittaa, ettei käytä sähköisiä yhteiskunnan palveluja. Olisipa internet-verkko jonain päivänä yhtä luotettava apu kuin kumisaappaat!


Teksti: Hanna Maidell

Punainen rakennus, puissa on lehdet ja valo on kirkas.
Hyvinvointikeskus Onni. Kuva: Hyvinvointikeskus Onni. Saana Tourunen.

Asiasanat: digitaidot, digiopastus, ikääntyminen, vertaistuki, Pukkila