Google Lens – linssi, joka tunnistaa luteenkin

6.10.2023

Googlen lukuisista tuotteista yksi monikäyttöisimmistä ja mielenkiintoisimmista on Lens. 

Google Lens on Googlen kehittämä kuvantunnistussovellus, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Se käyttää tekoälyä tunnistaakseen esineitä, tekstiä, paikkoja ja muita kohteita reaalimaailmasta.

teksti: Lens on saatavilla kaikilla laitteilla ja suosituissa sovelluksissa. Kuvassa on symbolit: Google-sovellus, Google Kamera ja Google Kuvat.

Lens löytyy valmiina Google sovelluksesta, Google Kuvista ja Google Kamerasta. Sen voi myös ladata erillensä sovelluksena Play Kaupasta ja Apple Storesta.

Perustiedot Lensistä löydät täältä (linkki aukeaa Googlen ohjeisiin).

(Tämän sivun alalaidasta löydät Enterin digivinkkivideon Google Lensistä.)

Ota Google Lensin supervoimat käyttöösi!

Lens on kuin taikakilpi, joka antaa älypuhelimellesi supervoimat! Se ei välttämättä pelasta maailmaa, mutta tekee elämästäsi hieman helpompaa ja hauskempaa. Alla on kimara vinkkejä, joissa voit kokeilla ja hyödyntää Google Lensiä. 

Ruokailuelämyksen pelastaja

Unohda se, että tuijotat menua kuin kryptistä salakirjoitusta ulkomaan ravintolassa. Google Lens paljastaa sinulle, mitä lautasellesi on tulossa ja kuinka monta kaloria se sisältää – kuin ikioma ravintolaoppaasi!

Josko olet ulkomailla ja eksynyt Hotel Centraliin ja saanut eteesi menun, josta et juuri mitään ymmärrä:

Kuvassa vasemmalla kuva englanninkieleisestä ruokalistasta, oikealla annostekstit käännettynä suomeksi.
Google Lensillä kun nappaat siitä kuvan, saat ainakin kohtuullisen käännöksen, jonka perusteella osannet tehdä tilauksesi.

Muotiguru taskussasi

Käytätkö koskaan aikaa pähkäillen, mikä ihmeen vaatekappale sinulla tai jollakin julkkiksella on päällä? Google Lens voi kertoa sinulle, mikä brändi ja malli se on. Ja ei, se ei arvioi sinun tyyliäsi – ainakaan ääneen!

Himoitsetko tv-sarjassa näkemääsi vaatetta tai Sanna Marin asustetta? Google Lensin avulla löydät sen vain sekunneissa. Google Lens kertoo, mistä voisit ainakin kutakuinkin vastaavan asusteen hankkia.

Vasemmalla kuvassa Sanna Marin pukeutuu vaaleanpunaiseen bleiseriin. Oikealla pikkukuvia vastaavanlaisista takeista eri kaupoissa.
Vasemmalla kuvassa Sanna Marin pukeutuu vaaleanpunaiseen bleiseriin. Oikealla pikkukuvia vastaavanlaisista takeista eri kaupoissa.

Kasvitietäjäksi yhdellä painalluksella

Oletko eksynyt luontopolulle ja mietit, mikä kukka tai kasvi se tuossa oikein on? Entä oman kotipuutarhasi kasvit, tunnetko ne ja niiden hoidon vaatimukset? Google Lens kertoo sen sinulle, joten voit vaikuttaa aivan kuin olisit maailmanluokan kasvitieteilijä – ilman vuosien opintoja.

En ole mikään botanisti, mutta aina joskus olisi kiva tietää, mikä luonnossa tai kotona oleva kasvi on nimeltään ja mitä siitä voisin tietää lisää. Taaskin Lens auttaa. Sain selville, että keittiössäni on Paavalinkukka eli Saintpaulia, jota tietysti olin kastellut aivan väärällä tavalla…

Lensillä on otettu kuva paavalinkukasta ja sen alla Lens ehdottaa usambaranpaavalinkukkaa, paavalinkukkia ja orvokkeja.

Tiedonmetsästäjän unelma

Näetkö julkisella paikalla kiinnostavan julisteen tai mainoksen? Älä enää yritä muistaa URL-osoitetta tai etsiä sitä myöhemmin. Google Lens skannaa sen nopeasti ja tallentaa tiedon sinulle – kuin oma muistiinpanovihkosi!

Tunnemme toki Googlen hakuominaisuudet, mutta Lens tuo siihen aivan uuden ulottuvuuden. Vaikkapa ulkomaanmatkoja suunnitellessasi tai mikä vielä kätevämpää, vaikka jo kohteessa ollessasi, voit jostakin kiinnostavasta kohteesta pelkän valokuvan perusteella löytää lisätietoa. 

Kuvassa Google Lens on tunnistanut Sagrada familia -kirkon.
Tässä tietoa eräästä Barcelonan hienosta rakennuksesta.

Kielenkääntäjän ihmeentekijä

Matkustaminen on kivaa, mutta kielen ymmärtäminen ei aina ole helppoa. Google Lens toimii kuin suora yhteys maailmanlaajuiseen käännösarmeijaan. Sanakirja ei ole koskaan ollut näin hauskaa luettavaa!

Lukihäiriöisten päivän pelastaja

Jos olet lukihäiriöstä kärsivä, Google Lens voi olla kuin ystävällinen kirjastonhoitaja, joka lukee vaikeat tekstit ääneen ja auttaa sinua ymmärtämään ne. Vaikka et olisikaan lukihäiriöinen, on aika ajoin tilanteita, joissa on hankala lukea tekstiä. Tähänkin Lens tarjoaa apuaan erinomaisilla tekstinluku-, tekstinkäännös- ja tekstipuheeksi ominaisuuksillaan.

Nappaa kuva tekstistä, valitse vaihtoehtoisista tavoista hyödyntää sitä eli kopioi tekstiä, käännä tekstiä, kuuntele tekstiä tai hae Googlesta lisätietoa.

Hain kirjastosta uuden Raimo Helmistä käsittelevän kirjan ja sen takakannesta Lensillä nappasin kuvan.

Entä se linssilude?

Otsikossa lupailtiin jotakin luteen tunnistamisesta. Toivottavasti tähän ei sinulla ole tarvetta, mutta jos niin ikävästi kävisi Google Lens tarjoaa auliisti apuaan:

Kuvassa on lutikka ja Google Lens ehdottaa lajiksi lutikkaa.

Paljon muutakin voi tehdä

Edellä on kerrottu joitakin Lensin käyttömahdollisuuksia, mutta muitakin toki löytyy. Sillä voi mm. lukea QR-koodeja, eli sitä varten ei tarvitse asentaa erillistä QR-koodin liukuohjelmaa. Lisäksi se voi tunnistaa osoitteet ja lisätä ne suoraan Google Mapsiin.

Niin ikään sen avulla voit lisää tapahtumia Google-kalenteriin kun Google Lens tunnistaa päivämäärän kuvassa.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lensin voidaan käyttää yhteyden muodostamiseen Wi-Fi-verkkoon. Sinun on suunnattava Google Lens kohti Wi-Fi-tarraa, jossa on käyttäjänimi ja salasana, ja Lens muodostaa automaattisesti yhteyden kyseiseen verkkoon.

Vielä yksi bonustoiminto

Google Lens tunnistaa kuvista myös puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet: Suuntaa se käyntikorttiin, julisteeseen tai mihin tahansa, jossa on numero tai sähköpostiosoite. Lens tarjoaa sinulle tarvittavat vaihtoehdot, kuten soittaa puhelinnumeroon, lisätä yhteystietoihin, lähettää sähköpostia, kopioida tekstiä.

Kuvassa on puhelinnumero. Kuvan alla Lens ehdottaa: soita, tekstaa, lisää kontakti, kopioi teksti.

Enterin YouTube-kanavalta löytyy myös digivinkkivideo Google Lensistä:

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Katso video ja tutustu Google Lensiin vertaisopastaja Matti Pihkalan kanssa.

Teksti, kuvakaappaukset ja video: Matti Pihkala