Laitteet ja tekniikka

kuvituskuva - kännykkä, tabletti, kannettava tietokone

Laitehankinta 

Harkitsetko älykännykän, tabletin tai kannettavan tietokoneen hankintaa? Alla näkökulmia päätöksesi tueksi.

 

Mikä laite minulle sopisi?​ 

Tablettitietokoneet

Kännykät

sisällysluetteloon

Mobiili- ja nettiyhteydet

Tietokone, tabletti ja älykännykkä tarvitsevat yhteyden internettiin eli maailmanlaajuiseen tietoverkkoon. Kännykkäliittymiin kuuluu lähes aina nettiyhteyden mahdollistava datapaketti.

sisällysluetteloon

Ladattavat sovellukset

Sovellus (engl. application) on tiettyyn tarkoitukseen laadittu ohjelma.

Laitteeseen ladataan uusia sovelluksia ja pelejä  sovelluskaupasta. Applen (iPhone, iPad) sovelluskaupan nimi on App Store. Android-laitteiden sovelluskaupan nimi on Google Play. Valikoimissa on sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia. Lataa ainoastaan tunnettuja, suosittuja sovelluksia, joiden latausmäärät ovat huomattavia.

sisällysluetteloon

Tietoturva

Tietoturvalla tarkoitetaan mm. henkilötietojen, tietojen, laitteiden, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista uhilta.  

sisällysluetteloon

Selaimet

Selaimeksi kutsutaan ohjelmaa, jolla voit käyttää ja katsella eli selata nettisivuja.

Käytetyin selain on Google Chrome. Muita suosittuja selaimia ovat Mozilla Firefox, Opera, Safari ja Edge. Kaikissa laitteissa on valmistajan oma selain valmiiksi asennettuna.

Vinkki: käytä kannettavassa tai pöytätietokoneessa Google Chromea kaikenlaiseen selaamiseen ja tiedonhakuun. Asenna Mozilla Firefox selaimeksi, jolla asioit esim. verkkopankissa. Erilliset selaimet surffailuun ja asiointiin lisäävät turvallisuuttasi.

sisällysluetteloon

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmä on tietoteknisen laitteen ohjausohjelmisto, joka mahdollistaa muiden ohjelmien toiminnan ko. laitteessa.

Ohjelma on joukko käskyjä, jotka annettu tietoteknisen laitteen suoritettavaksi.

sisällysluetteloon

Pilvipalvelut

Voit tallettaa kuviasi ja asiakirjojasi oman laitteesi sijasta/lisäksi laitevalmistajasi tarjomaan tallennuspaikkaan: pilveen. 

sisällysluetteloon

Synkronointi

Kun käytetään useita eri laitteita, kännykkää, tablettia ja tietokonetta, on kätevää jos samat tiedot ja tiedostot ovat kaikkien laitteiden saatavilla. Pilvipalvelut on mahdollistaa tämän. 

Yhdistä laite televisioon

Voit peilata eli näyttää laitteesi näkymän television kuvaruudulla pienen ja edullisen lisälaitteen avulla. 

sisällysluetteloon