Laitteet ja tekniikka

Laitehankinta

Harkitsetko älykännykän, tabletin tai kannettavan tietokoneen hankintaa? Alla näkökulmia päätöksesi tueksi.

Mikä laite minulle sopisi?​

Tablettitietokoneet

Kännykät

sisällysluetteloon

Ladattavat sovellukset

Sovellus (engl. application) on tiettyyn tarkoitukseen laadittu ohjelma.

Laitteeseen ladataan uusia sovelluksia ja pelejä laiteperheestä riippuen joko App StoreGoogle Play tai Windows Kauppa sovelluskaupasta. Valikoimissa on sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia. Lataa ainoastaan tunnettuja, suosittuja sovelluksia, joiden latausmäärät ovat huomattavia.

sisällysluetteloon

Tietoturva

Tietoturvalla tarkoitetaan mm. henkilötietojen, tietojen, laitteiden, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista uhilta.  

sisällysluetteloon

Selaimet

Selaimeksi kutsutaan ohjelmaa, jolla voit käyttää eli selata nettisivuja.

Käytetyin selain on Google Chrome. Muita suosittuja selaimia ovat Mozilla Firefox, Opera, Safari ja Edge. Kaikissa laitteissa on valmistajan oma selain valmiiksi asennettuna.

Vinkki: käytä kannettavassa tai pöytätietokoneessa Google Chromea kaikenlaiseen selaamiseen ja tiedonhakuun. Asenna Mozilla Firefox selaimeksi, jolla asioit esim. verkkopankissa. Erilliset selaimet surffailuun ja asiointiin lisäävät turvallisuuttasi.

sisällysluetteloon

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmä on tietoteknisen laitteen ohjausohjelmisto, joka mahdollistaa muiden ohjelmien toiminnan ko.laitteessa.

Ohjelma on joukko käskyjä, jotka annettu tietoteknisen laitteen suoritettavaksi.

sisällysluetteloon

Pilvipalvelut

Voit tallettaa kuviasi ja asiakirjojasi oman laitteesi sijasta/lisäksi laitevalmistajasi tarjomaan tallennuspaikkaan: pilveen. 

sisällysluetteloon

Synkronointi

Kun käytetään useita eri laitteita, kännykkää, tablettia ja tietokonetta, on kätevää jos samat tiedot ja tiedostot ovat kaikkien laitteiden saatavilla. Pilvipalvelut on mahdollistaa tämän. 

Yhdistä laite televisioon

Voit peilata eli näyttää laitteesi näkymän television kuvaruudulla pienen ja edullisen lisälaitteen avulla. 

  • Yle Digitreenit: Näin heijastat kuvan puhelimesta tai tabletista tv-ruudulle
  • Liitä Chromecast television HDMI-liitäntään ja suoratoista mediasisältöä, kuvia ja pelejä suoraan älylaitteesta tai tietokoneelta. Edellyttää Wi-Fi-yhteyden.
  • iOS-laitteen (iPhone ja iPad) voi liittää näyttöön, kuten televisioon, projektoriin tai tietokonenäyttöön Digital AV- tai VGA-sovittimella
  • Apple tv mahdollistaa kuvien, elokuvien, musiikin ja TV-sarjojen synkronoimisen iTunesin avulla tietokoneesta Apple TV:n kiintolevylle ja sieltä edelleen teräväpiirtotelevision ruudulle.
     

sisällysluetteloon