Opastusaiheet

Opastamme

  • laitteiden ja ohjelmien peruskäyttöä
  • laitteen tai liittymän valintaan liittyvissä kysymyksissä
  • tietoturvaan ja mediataitoihin liittyvissä kysymyksissä

Emme 

  • korjaa rikkoutuneita laitteita 
  • tee asioita puolestasi
  • tee kotikäyntejä

Yleisimpiä opastusaiheita ovat laitteiden perusasetusten hallinta, sähköposti ja muut viestisovellukset, valokuvien siirtäminen ja lähettäminen, pilvipalvelut, internet-yhteydet, tiedonhaku, päivitykset, tietoturvakysymykset, sovellusten lataaminen ja niiden käytön opettelu. 

Opastajille tehtyjen kyselyiden perusteella seuraamme tarkemmin, mitä opastuksissa kysytään.

Enterin opastajat ovat vapaaehtoisia, jotka opastavat ikätovereitaan harrastuspohjalta parhaansa mukaan, kukin omien taitojensa mukaisesti. Jos asiat eivät ratkea, pyrimme ohjaamaan eteenpäin. Toiset ovat perehtyneet tiettyihin laitteisiin tai ohjelmiin, tällä sivulla kerromme joitain vinkkejä, mistä parhaimman avun voisi saada.

Erityisosaamista eri paikoissa

Alla muutamia esimerkkejä erityisistä opastusaiheista ja mainintoja paikoista, joista osaajia kyseisiin aiheisiin löytyy varmimmin. Kaikki opastuspaikat ja -ajat alueittain löytyvät Lähiopastus-sivulta.

Celian äänikirjat lukemisesteisille

Jos tavallisen kirjan lukeminen on työlästä tai mahdotonta esimerkiksi näön tai lihaskunnon heikkenemisen vuoksi, olet oikeutettu Celian maksuttomiin äänikirjoihin. Voit rekisteröityä Celian asiakkaaksi kaupungin- tai kunnankirjastoissa. Celian Äänikirjat senioreille verkosta -sivulta löydät ohjeet Celian asiakkaaksi rekisteröitymisestä.

Celian kouluttamat Enterin opastajat auttavat myös Celian sähköisten palveluiden harjoittelussa seuraavissa paikoissa:

Helsingissä: Herttoniemen, Oodi, Oulunkylän, Rikhardinkadun ja
Töölön kirjastoissa sekä Kampin, Munkkiniemen, Roihuvuoren ja
Syystien palvelukeskuksissa.

Muun Uudenmaan alueella: Hyvinkään Järjestötalolla ja Onnensillassa, Kirkkonummella Fyyrissä ja Veikkolan kirjastossa, Raaseporissa Pohjan kirjastossa, Tuusulan pääkirjastossa ja Vantaalla Myyrmäen kirjastossa.

Mac-tietokoneet

Applen käyttöjärjestelmä tietokoneissa eroaa selvästi Windowsista ja aika harva opastajista tuntee Macien toimintatapoja kovin syvällisesti. Mac-tietokoneen kanssa kannattaa suunnata opastukseen Helsingissä esimerkiksi Oodiin ja Rikhardinkadun kirjastoon, Espoossa Tapiolan kirjastoon ja Vantaalla Myyrmäen kirjastoon.

Sähköisen asioinnin palvelut

Sähköinen asiointi ja kirjautuminen eri palveluihin mietityttää monia. Selvennämme vahvan tunnistautumisen periaatteita, autamme ymmärtämään termejä ja opastamme turvallisessa netin käytössä. Kun laitteen käyttö ja medianlukutaito kehittyvät, myös sähköisten palveluiden käyttöön tulee varmuutta. 

Pankit ja viranomaiset, kuten Kela ja Vero, ovat velvollisia auttamaan sähköisten palveluidensa käytössä. Halutessasi voit pyytää apua näiden käyttöön myös vapaaehtoisiltamme. Pidäthän tunnistautumistiedot vain omassa tiedossasi. Emme tee neuvontaa sähköisen asioinnin sisällöistä, emmekä tee asioita opastettavan puolesta. 

Tietokoneiden päivitykset ja isommat haasteet

Koska tietokoneiden, esim. Windows 10 -koneiden päivittäminen vie monesti aikaa, kannattaa valita opastuspisteeksi esim. Oodi tai Rikhardinkadun kirjasto Helsingissä tai Myyrmäen kirjasto Vantaalla. Nämä opastuspaikat toimivat ilman ajanvarausta ja paikalla on useita opastajia.

Älypuhelimet ja tabletit

Suurin osa opastuksista koskee nykyään mobiililaitteita ja useimmat opastajistamme osaavat niitä opastaa. Helsingissä Kampin palvelukeskus on hyvä valinta, jos kaipaat jotain erityisosaamista kännyköiden tai tablettien kanssa, sillä paikalla on kymmenkunta opastajaa, joilla on osaamista eri merkeistä ja malleista, myös Doroista! 

Esitykset opastusaiheista 

Haluatko tietää tarkemmin, mitä Enterin vertaisopastukset pitävät sisällään? Opastusaiheita seurataan vuosittain erilaisten kyselyiden avulla ja opastuksista kerätään palautetta. 

Tutustu tarkempiin raportteihin:

Etäopastukset vuonna 2020 (pdf)
- prosessit, aiheet ja palaute

Opastusaiheet 2020 (pdf)

Opastusaiheet 2019 (pdf)