Nettiyhteydet

Nettiyhteys

Jotta älypuhelimesta, tabletista tai tietokoneesta saadaan täysi hyöty, on se liitettävä (inter)nettiin.

Älypuhelin

Älypuhelin on yhteydessä nettiin sim-kortin välityksellä. Puhelinoperaattorit tarjoavat erikokoisia ja hintaisia liittymäpaketteja erilaisille netin käyttäjille. Älypuhelimeen kannattaa hankkia liittymä, jossa ei ole datakattoa.

Älypuhelimella voi ottaa yhteyden myös langattomaan verkkoon eli WiFiin ja se kannattaa tehdä silloin kun sellainen on saatavilla ja omassa liittymässä on datakatto. Tällöin voi surffata netissä ilman pelkoa lisäkustannuksista. Myös uusien sovellusten lataukset ja puhelimen ohjelmistojen päivitykset kannattaa tehdä silloin, kun puhelin on kytketty langattomaan verkkoon. Nämä usein massiiviset tiedonsiirrot sujuvat silloin nopeammin.

Älypuhelimen nettiyhteyden voi myös jakaa toisille laitteille, esimerkiksi tabletille ja/tai kannettavalle tietokoneelle. Jos haluat nettiyhteyden myös kesämökillä sijaitseville laitteille, saat sen helposti älykännykällä. Tämä on mahdollista melkein kaikkialla Suomessa, kunhan kännykkä on jonkin verkon kantoalueella. Älykännykän nettiyhteyttä voi jakaa samanaikaisesti usealle laitteelle eli useampi henkilö voi surffata netissä samanaikaisesti. Tässä tilanteessa kannattaa ehdottomasti valita liittymä, jossa ei ole datakattoa.

Tablettitietokone

Kaikissa tableteissa on langaton lähiverkko eli WLAN ( toiselta nimeltään WiFi), jolla saa yhteyden nettiin. Tätä käytettäessä laitteen täytyy olla lähellä WLAN-tukiasemaa (korkeintaan 100 m). Näitä tukiasemia on yleisesti julkisissa paikoissa, kuten kirjastoissa, kahviloissa ja monesti myös kotona osana kiinteää laajakaistaa. Joissakin tableteissa on edellisen lisäksi SIM-korttipaikka puhelinverkkoa varten. Puhelinverkossa nettiyhteys saadaan kaikkialla, missä valitun operaattorin vastaavat puhelinyhteydet toimivat. Kannattaa kuitenkin huomata: Mikäli omistaa jo älypuhelimen, jossa on rajoittamaton datapaketti, tämä nettiyhteys voidaan jakaa myös tablettiin ja tällöin tabletti ei tarvitse omaa SIM-korttia. Ilman SIM-korttipaikkaa tabletti on edullisempi.

Tietokone

Useimpiin asuntoihin tulee nykyään kiinteä laajakaista, joka tarjoaa nopean nettiyhteyden. Yleensä laajakaistaliittymästä peritään kiinteä kuukausimaksu, joka ei riipu siirrettävän datan määrästä tai käyttöajasta. Tietokone voidaan kytkeä johdolla suoraan laajakaistaan. Jos halutaan langaton ratkaisu, laajakaistaan liitetään reititin (kuva), joka muodostaa asuntoon lähiverkon. Kannettavassa tietokoneessa on sisäänrakennettuna WLAN-lähetin-vastaanotin eli WiFi, jolla saa yhteyden asunnon lähiverkkoon ja pääsyn langattomasti nettiin. Jos asunnossa ei ole kiinteätä tietoliikenneyhteyttä, kannettavaan tietokoneeseen saadaan nettiyhteys operaattorilta ostettavalta erillisellä nettitikulla (kuva) tai jakamalla älypuhelimen nettiyhteys.