Enterin laatimat oppaat auttavat digijäämistön hallinnassa

6.9.2023

Enterin opastuksissa on jo pitkään tullut esiin tilanteita, joissa omaiset kaipaavat apua kuolleen läheisen digitaalisten tietojen hallintaan. On havaittu, että fyysisen jäämistön hallinnoinnista on paljon tietoa, mutta digijäämistöstä ei niinkään. Sen vuoksi Enter ry:n vapaaehtoisista koostuva Digijäämistö-työryhmä on laatinut Digijäämistö-oppaat. Ensimmäinen opas käsittelee ennakointia ennen kuolemaa ja toinen omaisen digijäämistön selvittämistä kuoleman jälkeen. Lataa ja lue oppaat alempaa tältä sivulta.

Digijäämistöllä tarkoitetaan kaikkea digitaalista aineistoa, jonka ihminen jättää jälkeensä. Näitä ovat esimerkiksi sähköpostit, digitaaliset valokuvat, sosiaalisen median sisällöt ja tietokoneelle tai pilveen tallennetut dokumentit.

Vihreällä nurmikolla hautakivi, jossa lukee eri somepalveluiden käyttäjätunnuksia.

Miten haluaisit läheistesi käsittelevän omaa digijäämistöäsi, kun sinusta aika jättää?

Mitä tapahtuu valokuville, tiedostoille, digiprofiileillesi ja verkkopalveluiden asiakastileillesi? Digijäämistö - ennakointia ennen kuolemaa -opas listaa muistettavia ja huomioitavia asioita. 

Helpotat läheistesi työtä, jos kirjaat johonkin digitaalisen tahtosi sekä käyttämiesi digilaitteiden ja -palveluiden käyttäjätunnukset ja salasanat. Oleellista on, että muistat kertoa jollekin läheisellesi, mistä listaus ja digitaalinen tahtosi löytyy tarpeen vaatiessa. Jokaisen kannattaa tehdä myös edunvalvontavaltuutus hyvissä ajoin siltä varalta, ettei myöhemmin itse pysty hoitamaan omia asioitaan.

Kuvassa näkyvä käsi kirjoittaa kirjekuoreen "Digitaalinen tahtoni". Pöydällä on lista salasanoja.

Onko läheisesi menehtynyt ja ihmettelet, mitä teet hänen digijäämistölleen?

Digijäämistö - pois digimaailmasta kuoleman jälkeen -opas antaa omaiselle monenlaisia käytännön vinkkejä digijäämistön selvittämiseen. Ensimmäisenä ei esimerkiksi kannata sulkea puhelinliittymää, sillä puhelinnumero saattaa olla tunnisteena tai ainakin sen varmistuksena monessa palvelussa. Oppaasta löydät kattavan listauksen linkkejä ja vinkkejä käytännön asioiden hoitamiseen. Opas muistuttaa myös, että tilanteessa voi ja kannattaa pyytää apua ystäviltä tai digituen toimijoilta.

Voit ladata Digijäämistö-oppaat tästä:

Oppaan kansi: Digijäämistö - ennakointia ennen kuolemaa.
Oppaan kansi: Digijäämistö - pois digimaailmasta kuoleman jälkeen.

Oppaat laati Enter ry:n vapaaehtoisten vertaisopastajien Digijäämistö-työryhmä.